Destructieve relaties – wat is er aan de hand?

Met sommige mensen blijkt een goede verstandhouding niet mogelijk. Als je direct of indirect met een conflictgevoelige persoon te maken hebt, dan komt de vraag bij je op: “Wat is er aan de hand?”

De gebruikelijke psychiatrische labels voldoen zelden. ‘Narcisme’, ‘antisociale persoonlijkheidsstoornis’, ‘borderline’ etc, zijn rafelige, tot scheuren opgerekte vaantjes die je op de vaak gevaarlijke lading onvoldoende greep geven.

Wat is er dan werkelijk aan de hand?
Psychopathie? Dat slaat toch op killers die in de gevangenis verblijven? Het komt evenwel veel vaker voor in andere vormen, maar wordt te weinig onderkend.

Ik nodig je uit voor een exploratie van de innerlijke jungle van hen die moeite hebben met besef van goed en kwaad, en voorzie je van klare begrippen. Dit inzicht is een van de elementen die je nodig hebt voor een sterke immuniteit. Het is ook noodzakelijke kennis voor hulpverleners om cliënten te begeleiden tijdens of na een destructieve relatie.

Het is voor het ogenblik nog schering en inslag dat hulpverleners en mensen die de dupe geworden zijn van iemand met een stoornis, elkaar niet begrijpen. Dit heeft dikwijls desastreuze gevolgen, bepaaldelijk wanneer iemand door handig manipuleren de hulpverlener op het verkeerde been weet te zetten en zo zijn destructieve invloed in het leven van de prooi kan vermenigvuldigen.

Bron: Jan Storms, psychopathie.info